logo-powder-days

Paul Rhebergen is initiatiefnemer van de ‘Powder days foundation’. In augustus 2007 werd hij op zijn 22ste geconfronteerd met Acute Lymfatische Leukemie. Na een intensieve, maar relatief snelle behandeling verliet hij in maart 2008 het ziekenhuis na een stamceltransplantatie. In september 2009 kon hij door met zijn studie en na het behalen van zijn master in ‘business administration’ in mei 2011 besloot hij om een jeugddroom te volgen en skileraar te worden. Hiervoor ging hij buiten de gebaande paden en vertrok naar Vancouver en Whistler in Canada. Hij is Canadees gecertificeerd skileraar geworden en heeft een heel seizoen genoten van het Canadese ski leven.

Paul: “Een van de uitdagingen tijdens en na de behandeling van de leukemie was ‘in het moment kunnen leven’. Mark Rowlands een filosoof die een prachtig boek over zijn leven met een wolf heeft geschreven beschrijft het dilemma dat wij mensen hebben met ‘in het moment leven’ terwijl wolven daar de meester in zijn. Als mens maken wij onze beslissingen in het heden altijd met het oog op de toekomst en daarin zijn wij uniek in het dierenrijk. Maar wat dan als je toekomst je ‘ontnomen’ word door de diagnose kanker? Dan kijk je ineens heel anders tegen bepaalde routines voor de toekomst aan die wij mensen als vanzelfsprekend beschouwen.

Echt ‘In het moment leven’ is voor ons mensen heel lastig en vaak ook onpraktisch, maar wat voor mij het dichtste bij komt is een ‘powder day’ op een berg in Canada. De dag nadat er een flinke berg nieuwe sneeuw is gevallen. Op een ‘powder day’ is iedereen in de waan van de dag aan het genieten van de berg, het skiën, de heerlijke buitenlucht en natuur, maar vooral ‘het moment’. Sommige mensen willen dit moment voor zichzelf houden en zeggen dat er op een ‘powder day’ geen vrienden zijn. Ik heb mijn beste momenten beleefd juist door de momenten te delen met vrienden en collega’s.

Dat seizoen skiën, de uitdagingen en de kameraadschap op de berg gaf mij een enorme ‘boost’ om weer vol te gaan voor alle mooie dingen in het leven. Deze ervaringen zou ik door middel van de ‘powder days foundation’ en het organiseren van ski- en andere outdoor experience evenementen willen delen met andere overlevenden van kanker en kankerpatiënten om ‘het moment’ en het leven te vieren”.

Paul Rhebergen
Oprichter Powder Days Foundation
Sinds 2017 is Powder Days officieel een ANBI instelling

fbwhis